Pages

.:: Menyusuri Sebuah Kehidupan~ ::.

↑ Dapatkan informasi helangsenja dengan menekan RSS ini

Save Palestin
Photobucket
..:: Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya, menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya-Saidina Ali- ::..

Followers

Wednesday, April 01, 2009

Cerpen bersiri: Deen List ke, atau Dean List ?

"Umar, ko tak semayang Maghrib lagi ke? Dah nak masuk Isyak dah ni. Tinggal berapa minit lagi ni" tegur Luqman kepada roomatenya.

"Ala, kejap jer lagi. Kul 8.30 jap lagi aku ada exam ni. Sket lagi nak study tajuk ni." jawab sahabatnya yang selalu mendapat Dean list di Kuliyyahnya.

"Pergi la sembahyang dulu. Kalau ko cemerlang dalam pelajaran sekalipun. Tapi, kalau ko tak cemerlang di akhirat tak guna jugak." tegur Luqman dengan nada yang agak tinggi.

"Hmm..ok la. Aku pergi sembahyang dulu la." Umar angkur dengan nasihat Luqman tadi.

"Barulah dapat dean list dan deen list juga" Luqman menghabiskan leterannya kepada sahabat baiknya itu sambil tersenyum dengan hati yang tenang.


Moral of the story.
Ingatlah, dunia ini sebenarnya tempat ujian/exam bagi kita. Setinggi manapun dean list kita, tapi kalau agama kita tidak berjaya mendapat deen list juga, maka tidak berertilah dean list kita tersebut.

Kalau kita gagal di dalam peperiksaan, kita masih boleh repeat, boleh tukar subjek. Kalau direject universiti, kita masih boleh tukar tempat belajar lain.

Tetapi, klu kita tidak lulus exam dengan Allah SWT.
Kita bukan setakat di dismiss oleh Allah SWT.

Bahkan, kita bakal bertemu azab yang lebih pedih setimpal apa yang kita lakukan.


Pesan saya, sama-sama kita mencari deen list dulu untuk memberi
semangat dalam dean list kita.

Dengan cara:


Kena baca buku rajin-rajin


Kena fokus betul-betul pada pelajaran

Jangan bagi jin atau setan-setan kacau kita tengah study.
(ni bukan anak jin yer, walaupun lebey kure jah :)


Jangan tension masa study



Selalu solat hajat, solat tahjud dan solat sunat yang lain dan last sekali

Banyakkan berdoa pada Allah dan tawakkal padaNYA sokmo.

Maka, jadilah kita pelajar mendapat deen list akhirat dan dean list dunia :)

Ma'an taufiq wannajah
"Rabbana yassir wala tu'assir, waj'alna minan najihin, walfaizin, walmumtaazin, walmutafauwiqin"
to all my frens from pimpinan Ma'ruf Club, members, MRC, kawan2 G'RIMIS, asakelate, PERDANA, amal maahad dan sape2 yang baca blog ni, good luck exam!!
Doakan kita semua berjaya dunia dan akhirat.


Kata-kata saya:

“Life like an education. The final examination for us is when
we will be meeting with Allah. That is our final destination”

4 comments:

c's said...

salam..

mahu xm juga ya? bittaufiq wannajah~

helangsenja said...

iyer..exam juga k??
saya ni roomate raden..die mmg sorg yg rajin... :)

Anonymous said...

both r important.either deen list o dean list..yg psti bkn duwe list..sb klo duwe list da membawa mkna lain tu..hehe.. :) apepn akak doakan duwe cmrlag dlm exam..yg pntg kne ingat segulung ijazah yg kte ada tu hanyalah sekeping kertas yg x membawa ape2 mkna klo kte sndiri tiada daya usaha n kerajinan utk meningkatkan taraf hidup n tiada inisiatif utk menguatkan keimanan kte hya pda Allah yang Maha Esa.

helangsenja said...

syukran kak fizah..saya ingat pesan seorang akak yang baik ni..

semoga kak fizah dapat kerja jap lagi..insyaAllah.. dan dapat cepat2 beli keta..hehe.. :)